A complete ecosystem for UPSC Civils and State PSC Preparation

Size and location of India MCQs | Indian Geography MCQs

Size and location of India MCQs | Indian Geography MCQs

Size and location of India MCQs with answers and explanations for preparation of UPSC, State PSCs and Other Examinations

1. In terms of area, India is at which position in the world ?

(a) 7th largest

(b) 4th largest

(c) 5th largest

(d) 6th largest

Correct Answer: (a) 7th largest

  • In terms of size, India is the seventh largest country in the world.
  • The largest country in the world is Russia.
  • Following the are 7 largest countries of the world:
    • Russia
    • Canada
    • China
    • United States
    • Brazil
    • Australia
    • India

2. India and Sri Lanka are separated by which among the following strait ?

(a) Malacca Strait

(b) Sunda Strait

(c) Palk Strait

(d) Strait of Gibraltar

Correct Answer: (c) Palk Strait

  • India and Sri Lanka are narrowly separated by the Palk Strait.

3. The Indian mainland extends between the following latitudes ?

(a) 8°4’N to 37°6′ N latitudes

(b) 9°4’N to 38°6′ N latitudes

(c) 3°4’N to 32°6′ N latitudes

(d) 5°4’N to 37°6′ N latitudes

Correct Answer: (a) 8°4’N to 37°6′ N latitudes

  • India lies completely in the Northern Hemisphere. 
  • The Indian mainland extends between 8°4’N to 37°6′ N latitudes and from 68°7′ E to 97°25′ E longitudes.
  • India’s latitudinal and longitudinal extent is about 29 degrees.

4. The length of India from north to south is which among the following ?

(a) 3,214 km

(b) 3,414 km

(c) 4,214 km

(d) 2,933 km

Correct Answer: (a) 3,214 km

  • India measures about 3,214 km from north to south and 2,933 km from east to west.

5. The easternmost point of India is located in the state of ?

(a) Aasam

(b) Arunachal Pradesh

(c) Meghalaya

(d) Sikkim

Correct Answer: (b) Arunachal Pradesh

  • Kibithu is the easternmost place of India. It is located in the Anjaw district of  Arunachal Pradesh.
  • Lohit River enters India at Kibithu.

6. The westernmost point of India is located in the state of ?

(a) Maharashtra

(b) Gujrat

(c) Rajasthan

(d) Panjab

Correct Answer: (b) Gujrat

  • Guhar Moti is the westernmost place of India.
  • It is located in the Kutch district of Gujarat.

7. The standard time meridian of India is ?

(a) 83°30′ E

(b) 82°30′ E

(c) 81°30′ E

(d) 80°30′ E

Correct Answer: (b) 82°30′ E

  • The standard time meridian of India is 82°30′ E. 
  • It passes through the following states of India:
    • Uttar Pradesh
    • Orissa
    • Andhra Pradesh
    • Madhya Pradesh
    • Chattisgarh

8. Broadly by how many hours does the local time of the eastern most point of India differ from that of the westernmost point ?

(a) 1 hour

(b) 2 hours

(c) 3 hours

(d) 4 hours

Correct Answer: (b) 2 hours

  • The variation in local time between the eastern and western extremities of India is about two hours

9. India accounts for the following percent of the world’s total land area ?

(a) 3.42 percent

(b) 4.42 percent

(c) 5.42 percent

(d) 2.42 percent

Correct Answer: (d) 2.42 percent

  • In terms of size, India is the seventh largest country in the world.
  • Its total area is 3.28 million sq. km.
  • It accounts for 2.42 percent of the world’s total land area.

10. Which one of the following countries shares the longest land border with India?

(a) Bangladesh

(b) China 

(c) Pakistan

(d) Myanmar

Correct Answer:  (a) Bangladesh

  • Bangladesh shares the longest boundary with India followed by China, Pakistan, Nepal, Myanmar, Bhutan and Afghanistan.

More questions are coming soon. Join us on Whatsapp for latest updates: Join CivilsCracker on Whatsapp

Also Read in Indian Geography MCQs :

Indian Polity MCQs – 20 (State Legislature)

Indian Polity MCQs and Mock Tests

Indian Polity MCQs – 20 (State Legislature)

State Legislature MCQs with answers and explanations for preparation of UPSC, BPSC, UPPSC and other State PSC Examinations

1. As per the Constitution of India, what is the limit prescribed for the number of members in the Legislative Assembly of a State ?

(a) 350 members

(b) 370 members

(c) 450 members

(d) 500 members

Correct Answer: (d) 500 members

  • The maximum strength of the Legislative Assembly of a State is fixed at 500 and minimum strength at 60. 
  • Its strength varies from 60 to 500 depending on the population size of the state.

2. The Legislative Council of a State in India can be created or abolished by which among the following ?

(a) Parliament on the recommendation of a Governor of the state

(b) Parliament on its own

(c) Parliament after the state assembly passes the resolution of that effect

(d) Governor of the state on the recommendation of the Council of Ministers

Correct Answer: (c) Parliament after the state assembly passes the resolution of that effect

  • Legislative councils in the state can be created or abolished by Parliament after the state assembly passes the resolution.
  • Such a resolution must be passed by the state assembly by a special majority, that is, a majority of the total membership of the assembly and a majority of not less than two-thirds of the members of the assembly present and voting.

3. Consider the following statements regarding the chairman of the Legislative Council of a state in India:

  1. He is elected by the members of the concerned state legislature.
  2. He can be removed from his office by a resolution passed by a majority of all those present and voting members of the concerned state legislature.

Which of the statements given above is/are correct ?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Correct Answer: (d) Neither 1 nor 2

  • The Legislative Council elects its Chairman and Deputy Chairman from amongst its members. 
  • A Chairman or Deputy Chairman of a Legislative Council may be removed from his office by a resolution of the Council passed by a majority of all the then members of the Council. 
  • The maximum strength of the council is fixed at one-third of the total strength of the assembly and the minimum strength is fixed at 40.

4. Consider the following facts about the control of President on the State legislation : 

  1. The President has no direct power to disallow the  passage of a bill  by the state legislative assembly.
  2. The President can disallow the passage of a bill, passed by the state legislative assembly, if it is reserved by the State Governor for assent of the President.

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2 is correct

Correct Answer: (c) Both 1 and 2

  • The President can disallow the passage of a bill, passed by the state legislative assembly, if it is reserved by the State Governor for assent of the President.
  • When a bill is reserved by the governor for the consideration of the President, the President may either give his assent to the bill or withhold his assent to the bill or return the bill for reconsideration of the House or Houses of the state legislature.

5. The functions of which of the following bodies in India are limited to advisory nature only?

(a) Legislative Council

(b) Rajya Sabha

(c) Lok Sabha

(d) Legislative Assembly

Correct Answer: (a) Legislative Council

  • If the legislative council rejects the bill passed by the Legislative Assembly, the assembly may pass the bill again and transmit the same to the council. If the council rejects the bill again or passes the bill with amendments not acceptable to the assembly or does not pass the bill within one month, then the bill is deemed to have been passed by both the Houses.
  • Hence, the Legislative Council can delay the bill but can stop a bill from getting passed by the Legislative Assembly.
  • Like the Rajya Sabha, the legislative council is a continuing chamber, that is, it is a permanent body and is not subject to dissolution. But, one-third of its members retire on the expiration of every second year.
  • A member continues to be a member for six years.

6. Who among the following recommends to the Parliament for the abolition of the Legislative Council in a State?

(a) The President of India

(b) The Governor of the concerned State

(c) The Legislative Council of the concerned State

(d) The Legislative Assembly of the concerned State

Correct Answer: (d) The Legislative Assembly of the concerned State

  • Under Article 169 of the constitution, The legislative assembly of the concerned state can recommend to the parliament for the abolition of the legislative council in the state.
  • Such a resolution must be passed by the state assembly by a special majority, that is, a majority of the total membership of the assembly and a majority of not less than two-thirds of the members of the assembly present and voting.

7. Which one of the following states does not have Vidhan Parishad ?

(a) Bihar

(b) Maharashtra

(c) Tamil Nadu

(d) Uttar Pradesh

Correct Answer: (c) Tamil Nadu

  • Only 6 out of 28 states of India have a Legislative Council. These are: 
    • Andhra Pradesh
    • Bihar
    • Karnataka
    • Maharashtra
    • Telangana
    • Uttar Pradesh
  • These states have bicameral legislatures as they have both the Legislative Council and Legislative Assembly.
  • Tamilnadu does not have a Legislative Council.

8. Which of the following statements is incorrect about the Legislative Council?

(a) 1/3rd of its members are elected by local bodies

(b) President has the final power to decide about its composition

(c) It is not subject to dissolution

(d) Minimum strength of Legislative Council cannot be less than 40

Correct Answer: (b) President has the final power to decide about its composition

  • The President does not have the final power to decide about the legislative council composition. 
  • The maximum strength of the council is fixed at one-third of the total strength of the assembly and the minimum strength is fixed at 40.
  • Like the Rajya Sabha, the legislative council is a continuing chamber, that is, it is a permanent body and is not subject to dissolution. But, one-third of its members retire on the expiration of every second year.
  • Manner of election of the members of legislative council: 
    • 1/3 are elected by the members of local bodies like municipalities, etc.
    • 1/12 are elected by graduates of three years standing and residing within the state
    • 1/12 are elected by teachers of three years standing in the state, not lower in standard than secondary school,
    • 1/3 are elected by the members of the legislative assembly of the state from amongst persons who are not members of the assembly
    • 1/6 are nominated by the governor from amongst persons who have a special knowledge or practical experience of literature, science, art, cooperative movement and social service.

9. If the budget is disclosed before introducing it in the Legislative Assembly, what will happen?

(a) Council of Ministers will have to resign

(b) Chief Minister will have to resign

(c) Finance Minister will have to resign

(d) None of the above

Correct Answer:  (c) If the budget is disclosed before introduction in the Legislative Assembly, the Finance Minister will have to resign.

10. To abolish a Legislative Council on a request of the concerned state Legislative Assembly, the parliament needs to pass legislation with a : 

(a) Simple majority

(b) Effective majority

(c) Special majority

(d) Special majority with ratification of 50% of the states

Correct Answer:  (a) Simple majority

  • To abolish a Legislative Council on a request of the concerned state Legislative Assembly, the parliament needs to pass legislation with a Simple majority.
  • This Act of Parliament is not deemed as an amendment of the Constitution under Article 368.

More questions are coming soon. Join us on Whatsapp for latest updates: Join CivilsCracker on Whatsapp

Also Read in Indian Polity MCQs :

Indian Polity MCQs – 19 (Chief Minister and council of ministers)

Indian Polity MCQs and Mock Tests

Indian Polity MCQs – 19 (Chief Minister and council of ministers)

Chief Minister and council of ministers MCQs with answers and explanations for preparation of UPSC, BPSC, UPPSC and other State PSC Examinations

1. Which among the following statements are correct regarding the duties of the Chief Minister ?

  1. The Chief Minister communicates to the Governor all decisions of the Council of Ministers related to the administration of the affairs of the State.
  2. The Chief Minister communicates to the Governor the proposals for legislation.
  3. The Chief Minister submits for the consideration of the Council of Ministers any matter on which decision has been taken by a minister but which has not been considered by the council as if the Governor requires.

Codes:

(a) 1 and 2

(b) 1 and 3

(c) 1, 2 and 3

(d) None of the above

Correct Answer: (c) 1, 2 and 3

  • The Chief Minister communicates to the Governor all decisions of the Council of Ministers related to the administration of the affairs of the State.
  • The Chief Minister communicates to the Governor the proposals for legislation.
  • The Chief Minister submits for the consideration of the Council of Ministers any matter on which decision has been taken by a minister but which has not been considered by the council as if the Governor requires.

2. A person who is not a member of the state legislature can be appointed as Chief Minister for a maximum period of ?

(a) 1 Month

(b) 3 Months

(c) 6 Months

(d) 12 Months

Correct Answer: (c) 6 Months

  • The Constitution does not prescribe that a person must prove his majority in the legislative assembly before he can be appointed as the chief Minister. 
  • The governor may first appoint him as the Chief Minister and then ask him to prove his majority.
  • A person who is not a member of the state legislature can be appointed as Chief Minister for a maximum period of six months. If he is not elected to the state legislature during this time, he ceases to be the Chief Minister.
  • The Chief Minister can be a member of any of the two Houses of a state legislature.

3. According to which Article of Constitution of India, the Chief Minister is appointed by the Governor of A State ?

(a) Article 163

(b) Article 164

(c) Article 165

(d) Article 166

Correct Answer: (b) Article 164

  • Article 164 of the constitution states that The Chief Minister shall be appointed by the Governor and the other Ministers shall be appointed by the Governor on the advice of the Chief Minister.
  • The Governor administers the oaths of office to a minister.

4. Which among the following statements is not correct about the Chief Minister ?

(a) He acts as a vice-chairman of the concerned zonal council by rotation

(b) He is a member of the Inter-State Council

(c) He advises the governor with regard to the appointment of advocate general of the state

(d) He advises the President with regard to the appointment of High court judge

Correct Answer: (d) He advises the President with regard to the appointment of High court judge

  • The Chief Minister has no role in the appointment of a High court judge.
  • He acts as a vice-chairman of the concerned zonal council by rotation.
  • He is a member of the Inter-State Council.
  • He advises the governor with regard to the appointment of advocate general of the state.
  • He also advises the governor with regard to the appointment of chairman and members of the state public service commission, state election commissioner etc.

5. The salaries and allowances of the Council of Ministers of the State Government are paid from the :

(a) Consolidated Fund of India

(b) Treasury of the State Government

(c) Contingency Fund of the State

(d) Consolidated Fund of the State

Correct Answer: (d) Consolidated Fund of the State

  • Members of the Legislative Assembly and the Legislative Council of a state are entitled to receive such salaries and allowances as may from time to time be determined by the State Legislature by a law.
  • The salary is paid from the consolidated fund of the state.

6.The ministers in the Council of Ministers at the state level are appointed by :

(a) President

(b) Governor

(c) Chief Minister

(d) Prime Minister

Correct Answer: (b) Governor

  • The ministers in the Council of Ministers at the state level are appointed by the Governor.
  • The governor appoints only those persons as ministers who are recommended by the Chief Minister.
  • The Chief Minister can ask a minister to resign or advise the governor to dismiss him in case of difference of opinion.

7. As per the constitution, the total number of ministers including the chief minister, should not exceed the following percent of the total strength of the state legislative assembly ?

(a) 10 percent

(b) 15 percent

(c) 20 percent

(d) 25 percent

Correct Answer: (b) 15 percent

  • As per the constitution, the total number of ministers including the chief minister, should not exceed 15 percent of the total strength of the state legislative assembly.
  • This provision was added by the 91st Amendment Act of 2003.

8. The state council of ministers are collectively responsible to which among the following ?

(a) President

(b) Governor

(c) State Legislative Assembly

(d) State Legislative Council

Correct Answer: (c) State Legislative Assembly

  • As per the Article 164 of the constitution, The council of ministers shall be collectively responsible to the State Legislative Assembly.
  • They work as a team and swim or sink together. 
  • In case the legislative assembly passes a no-confidence motion, all the ministers have to resign including those ministers who are from the legislative council.

9. State council of ministers hold office during the pleasure of which among the following ?

(a) President

(b) Governor

(c) State Legislative Assembly

(d) Prime minister

Correct Answer: (b) Governor

  • As per Article 164 of the constitution, the State council of ministers hold office during the pleasure of the governor.
  • This is called the principle of individual responsibility. 
  • The governor has power to remove a minister at a time even when the council of ministers enjoys the confidence of the legislative assembly; however, the governor can remove a minister only on the advice of the chief minister.

10. Consider the following statements :

  1. The Governor cannot function without the State Council of Ministers.
  2. A person who is not a member of the State Legislature cannot be appointed as a minister.
  3. The State Council of Ministers can function for some time even after the death or resignation of the Chief Minister.

Which of these is / are correct ?

(a) Only 1

(b) 2 and 3

(c) All of the above

(d) None of the above

Correct Answer: (a) Only 1

  • The Governor cannot function without the State Council of Ministers. As per the article 163 of the constitution, there shall be a Council of Ministers headed by Chief Minister to aid and advise the Governor in the exercise of his functions
  • A person who is not a member of the State Legislature can be appointed as a minister for a maximum period of 6 months.
  • The State Council of Ministers can not function without a chief minister.

More questions are coming soon. Join us on Whatsapp for latest updates: Join CivilsCracker on Whatsapp

Also Read in Indian Polity MCQs :

Indian Polity MCQs – 18 (The Governor)

Indian Polity MCQs and Mock Tests

Indian Polity MCQs – 18 (The Governor)

The Governor MCQs with answers and explanations for preparation of UPSC, BPSC, UPPSC and other State PSC Examinations

1. In a real sense the Governor of the State is appointed by the President on the advice of which of the following ?

(a) Prime Minister

(b) Chief Minister

(c) Vice-President

(d) Chief Justice

Correct Answer: (a) Prime Minister

  • In a real sense the Governor of the State is appointed by the President on the advice of the Prime Minister.
  • The governor is the executive head of the state however like the president, he is a nominal executive head.

2. Which among the following is not part of the state executive ?

(a) Governor

(b) Chief Minister and State council of ministers

(c) State election commissioner

(d) Advocate general of the state

Correct Answer: (c) State election commissioner

  • The state executive consists of:
    • Governor, 
    • Chief minister
    • Council of ministers 
    • Advocate general of the state
  • State election commissioner is not  part of the state executive.

3. The minimum age to become a governor of state is ?

(a) 30 Years

(b) 32 Years

(c) 35 Years

(d) 40 Years

Correct Answer: (c) 35 Years

  • The Constitution prescribes only two qualifications for the appointment of a person as a governor. A person : 
    • Should be a citizen of India
    • Should have completed the age of 35 years

4. The Governor of the State can be removed by which one of the following?

(a) Chief Minister

(b) Prime Minister

(c) Union Home Minister

(d) President

Correct Answer: (d) President

  • A governor holds office for a term of five years however, he can be removed by the President at any time.
  • He can also resign at any time by writing his resignation letter to the President.
  • The President can transfer a Governor from one state to another state and also can reappoint in the same state or any other state.

5. Which of the following are the discretionary powers of the Governor?

(a) Selection of Chief Minister

(b) Provide advice to the President regarding President’s rule in the concerned state.

(c) Returning back the bill to the State legislature for reconsideration.

(d) All the above

Correct Answer: (d) All the above

  • Discretionary powers of the Governor : 
    • Reservation of a bill for the consideration of the President
    • Provide advice to the President regarding President’s rule in the concerned state
    • Returning back the bill to the State legislature for reconsideration
    • Appointment of chief minister when no party has a clear majority
    • Seeking information from the chief minister with regard to the administrative and legislative matters of the state
    • Dissolution of the state legislative assembly if the council of ministers has lost its majority

6. Which among the following are appointed by the Governor ?

(a) Advocate General of the state

(b) Chief secretary of the State

(c) Vice-chancellors of universities

(d) All the above

Correct Answer: (d) All the above

  • Following are appointed by the Governor of the state:
    • Chief minister and other ministers(On the advice of Chief minister)
    • Advocate General of the state
    • Chief secretary of the State
    • Vice-chancellors of universities
  •  

7. Which among the following is not appointed by the Governor ?

(a) Chairman and members of the state public service commission

(b) State election commissioner

(c) Chief justice of high court

(d) All the above

Correct Answer: (c) Chief justice of high court

  • The Chief Justice of the high court is appointed by the President.
  • State election commissioner is appointed by the Governor.
  • Chairman and members of the state public service commission are appointed by the Governor.

8. Governor of the state nominates the following members in the state legislative council ?

(a) One-sixth

(b) One-third

(c) One-fourth

(d) One-tenth

Correct Answer: (a) One-sixth

  • Governor of the state nominates one-sixth of the members of the state legislative council from amongst persons having special knowledge and experience in literature, science, arts and social service.

9. As per the constitution, the governor has a very similar position in the state as the President has at center. However, the Governor does not have which among the following powers that President has ?

(a) Executive powers

(b) Legislative powers

(c) Judicial powers

(d) Emergency powers

Correct Answer: (d) Emergency powers

  • A governor has following powers similar to the President:
    • Executive Powers
    • Legislative Powers
    • Financial Powers
    • Judicial Powers
  • A governor does not has following power which the President has:
    • Diplomatic Powers
    • Military Powers
    • Emergency Powers

10. Which of the following statements is incorrect about the Governor of a state ?

(a) Governor can summon or prorogue the state legislature and dissolve the state legislative assembly

(b) He nominates one-sixth of the members of state legislative assembly

(c) He is responsible to set up State Finance Commission and present the report of commission in state legislature

(d) District judges are appointed by the Governor

Correct Answer: (b) He nominates one-sixth of the members of state legislative assembly

  • The Governor can summon or prorogue the state legislature and dissolve the state legislative assembly.
  • He can address the state legislature at the commencement of the first session after each general election and the first session of each year.
  • Governor nominates one-sixth of the members of the state legislative council(NOT in the state legislative assembly).
  • He is responsible for setting up the State Finance Commission and presenting the report of the commission in the state legislature.

More questions are coming soon. Join us on Whatsapp for latest updates: Join CivilsCracker on Whatsapp

Also Read in Indian Polity MCQs :

Indian Polity MCQs – 17 (The Supreme Court)

Indian Polity MCQs and Mock Tests

Indian Polity MCQs – 17 (The Supreme Court)

The Supreme Court MCQs with answers and explanations for preparation of UPSC, BPSC, UPPSC and other State PSC Examinations

1. Who among the following is considered as the guardian of fundamental rights ?

(a) Judiciary

(b) Executive

(c) Parliament

(d) None of above

Correct Answer: (a) Judiciary

  • Under the Indian constitution, the Judiciary(Supreme courts and high courts) are considered as the guardian of fundamental rights.
  • Any person whose fundamental rights are violated can approach the Supreme courts and high courts.
  • Supreme courts and high courts can issue writs for the enforcement of fundamental rights.

2. Who among the following appoints the Chief Justice and other Judges of the Supreme Court?

(a) Prime minister

(b) Vice-president

(c) Home minister

(d) President

Correct Answer: (d) President

  • The judges of the Supreme Court are appointed by the president.
  • The chief justice is appointed by the President after consultation with the judges of the Supreme Court and high courts.
  • The other judges are appointed by the president after consultation with the chief justice and other judges of the Supreme Court and the high courts.

3. “The independence of Judiciary”  in the Indian constitution is taken from.

(a) Britain

(b) USA

(c) South Africa

(d) Australia

Correct Answer: (b) USA

  • The idea of independence of Judiciary in the Indian constitution has been borrowed from the USA.
  • However, unlike the USA, where there is a double system of courts(one for the Federal and the other for the states), India has a single integrated judiciary with the Supreme Court at the top.
  • This single system of courts, enforces both central laws as well as the state laws.

4. Which among the following parts of the Indian constitution deals with the powers and jurisdiction of supreme courts ?

(a) Part V

(b) Part VI

(c) Part VII

(c) Part IV

Correct Answer: (a) Part V

  • The Supreme Court of India was established on January 28, 1950.
  • Articles 124 to 147 in Part V of the Constitution deal with the organization, independence, jurisdiction and powers of the Supreme Court.

5. Which article of the Constitution permits the Supreme Court to review its own judgment or order?

(a) Article 137

(b) Article 130

(c) Article 139

(c) Article 138

Correct Answer: (a) Article 137

  • Article 130 deals with the seat of supreme court. 
  • Article 137 of the Constitution permits the Supreme Court to review its own judgment or order. 
  • Article 138 deals with the enlargement of the jurisdiction of the supreme court 
  • Article 139 refers to the powers to issue certain writs.

6. What is the minimum age to become a judge of the supreme court ?

(a) 25 years

(b) 30 years

(c) 35 years

(d) None of the above

Correct Answer: (d) None of the above

  • To be appointed as a judge of the Supreme Court, A person:
    • Should be a citizen of India
    • Should have been a judge of a High Court for five years OR Should have been an advocate of a High Court for ten years OR Should be a distinguished jurist in the opinion of the president
  • There is no minimum age prescribed for appointment as a judge of the Supreme Court.

7. The tenure of a judge of the Supreme Court is ?

(a) 5 years

(b) 6 years

(c) 7 years

(d) None of the above

Correct Answer: (d) None of the above

  • The Constitution does not prescribe any fixed tenure for the judge of the Supreme Court.
  • A supreme Court judge retires when he attains the age of 65 years.
  • A Supreme Court judge can resign by writing his resignation to the president.

8. Which among the following is not a ground for removal of a Supreme Court judge ?

(a) Proved misbehavior

(b) Incapacity

(c) Mismanagement

(d) All of the above

Correct Answer: (c) Mismanagement

  • There are two grounds of removal of a Supreme Court judge.
    • Proved misbehavior
    • Incapacity
  • A Supreme Court judge can be removed from his office by the President if recommended by the Parliament.
  • The resolution to remove a Supreme Court judge must be passed by a special majority in each House of Parliament.
  • No judge of the Supreme Court has been removed so far.

9. Which of the following are the powers of the Supreme Court ?

(a) Original and Appellate Jurisdiction

(b) Appointment of ad-hoc judges

(c) Judicial review

(d) All the above

Correct Answer: (d) All the above

  •  The Supreme Court of India has following powers:
    • Original Jurisdiction.
    • Writ Jurisdiction.
    • Appellate Jurisdiction.
    • Advisory Jurisdiction.
    • A Court of Record(Power to punish for contempt).
    • Power of Judicial Review
    • Power to interpret constitution

10. The disputes regarding the election of the President and Vice-President of India can only be decided by the ?

(a) Parliament

(b) Election Commission

(c) Supreme Court

(d) High Court

Correct Answer: (c) Supreme Court

  • The disputes regarding the election of the President and Vice-President of India can only be decided by the Supreme Court. 
  • Its decision on this matter is exclusive and final.

More questions are coming soon. Join us on Whatsapp for latest updates: Join CivilsCracker on Whatsapp

Also Read in Indian Polity MCQs :

Indian Polity MCQs – 16 (Amendment of Constitution)

Indian Polity MCQs and Mock Tests

Indian Polity MCQs – 16 (Amendment of Constitution)

Amendment of Constitution MCQs with answers and explanations for preparation of UPSC, BPSC, UPPSC and other State PSC Examinations

1. Which article of the Indian Constitution deals with amendment procedure ?

(a) Article 268

(b) Article 352

(c) Article 356

(d) Article 368

Correct Answer: (d) Article 368

  • Article 368 in Part XX of the Constitution deals with the amendment procedure of Indian Constitution.
  • The Constitution confers power of amendment of constitution to Parliament.
  • However, the Parliament cannot amend those provisions which constitute the ‘Basic structure of the Constitution’. This was ruled by the Supreme Court in the Kesavananda Bharati case of 1973.

2. Consider the following statements related to Article 368 of the Constitution:

  1. A Constitutional Amendment Bill can be passed at a joint session of Parliament in case of deadlock between the two Houses.
  2. A proposal to amend the Constitution can only be introduced in the House of the People.

Which of these are correct ?

(a) 1 Only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) None of the above

Correct Answer: (d) None of the above

  • A Constitutional Amendment Bill can not be passed at a joint session of Parliament in case of deadlock between the two Houses. Each House must pass the bill separately to consider it to be passed.
  • A proposal to amend the Constitution can be introduced in either House of the Parliament.
  • The Constitutional Amendment Bill must be passed in each house by a special majority (a majority of the total membership of the House + a majority of two-thirds of the members of the House present and voting).

3. Consider the following statements related to Article 368 of the Constitution:

  1. It is obligatory for the President of India to give his assent to a Constitutional Amendment Bill passed under Article 368.
  2. To amend the 7th Schedule of the Constitution, ratification of more than half of the State legislature is essential.

Which of these are correct ?

(a) 1 Only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) None of the above

Correct Answer: (c) Both 1 and 2

  • It is obligatory for the President of India to give his assent to a Constitutional Amendment Bill passed under Article 368. He can neither withhold his assent to the bill nor return the bill for reconsideration.
  • If the bill proposes to amend the federal features of the constitution, it must also be ratified by the legislatures of half of the states. State legislatures need to ratify it with a simple majority(a majority of the members of the House present and voting).
  • The 7th Schedule of the Indian Constitution divides the legislative power between the Union and State Governments using three lists:
    • Union list
    • State list
    • Concurrent list.

4. While amending the Constitution of India, which of the following subjects needs only a simple majority of the parliament?

  1. Directive principles of state policy
  2. Election of the President and its manner
  3. Creation of the Legislative Council in a State

Select the correct answer using the codes given below:

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 only

(d) 3 only

Correct Answer: (d) 3 only

  • Some provisions of the Constitution can be amended by a simple majority of Parliament. For example :
    • Abolition or creation of legislative councils in states
    • Quorum in Parliament
    • Rules of procedure in Parliament
    • Delimitation of constituencies etc.

5. While amending the Constitution of India, which of the following subjects needs only a simple majority of the parliament?

  1. Change in name of existing state
  2. Change in the boundary of existing state
  3. Creation of new state

Select the correct answer using the codes given below:

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) All of the above

(d) None of the above

Correct Answer: (c) All of the above

  • Following amendments need only simple majority:
    • Change in name of existing state
    • Change in the boundary of existing state
    • Creation of new state
    • Admission of new states in the Indian union

6. On which of the following are matters, a constitutional amendment is possible only with the ratification of the legislature of half of the states ?

  1. Election of the president
  2. Representation of the states in parliament
  3. Supreme Court and high courts
  4. Citizenship–acquisition and termination

(a) 1, 2 and 3 only

(b) 1, 2 and 4 only

(c) 1, 3 and 4 only

(d) 2, 3 and 4 only

Correct Answer: (a) 1, 2 and 3 only

  • Following matters can be amended only with the ratification of the legislature of half of the states:
    • Election of the President
    • Representation of states in Parliament
    • Powers of Supreme Court and high courts
    • Executive powers of the Union and the states
    • Distribution of legislative powers between the Union and the states.
    • Matters mentioned in the Seventh Schedule

7. Amendment to which among the following schedules requires ratification of more than half of the State legislature ?

(a) 5th schedule

(b) 6th schedule

(c) 7th schedule

(d) None

Correct Answer: (c) 7th schedule

  • The 7th Schedule of the Indian Constitution divides the legislative power between the Union and State Governments using three lists:
    • Union list
    • State list
    • Concurrent list.
  • Matters mentioned in the Seventh Schedule can be amended only with the ratification of the legislature of half of the states.
  • Matters of 5th and 6th schedule can be amended with a simple majority.

8. The 101st Constitution Amendment Act, 2016 created a GST Council. Any amendment in the composition and powers of the GST Council requires which among the following ?

(a) A constitution amendment with a simple majority

(b) A constitution amendment with a special majority

(c) A constitution amendment with a Special majority along with the ratification of the legislature of half of the states

(d) Does not require a constitution amendment

Correct Answer: (c) A constitution amendment with a Special majority along with the ratification of the legislature of half of the states

  • The 101st Constitution Amendment Act, 2016 created a GST Council  consisting of the Union Finance Minister and representatives from all states to implement GST.
  • Any amendment in the composition and powers of the GST Council requires a constitution amendment with a special majority along with the ratification of the legislature of half of the states

9. Any amendment to the power of Parliament to amend the Constitution and its procedure mentioned under article 368 requires ?

(a) A constitution amendment with a simple majority

(b) A constitution amendment with a special majority

(c) A constitution amendment with a Special majority along with the ratification of the legislature of half of the states

(d) Article 368 can not be amended as it forms the basic structure of the constitution

Correct Answer: (c) A constitution amendment with a Special majority along with the ratification of the legislature of half of the states

  • Power of Parliament to amend the Constitution and its procedure mentioned under article 368 can be amended with a Special majority along with the ratification of the legislature of half of the states.

10. Which one of the following Bills must be passed by each House of the Parliament separately by a special majority ?

(a) Ordinary Bill

(b) Money Bill

(c) Finance Bill

(d) Constitution Amendment Bill

Correct Answer: (d) Constitution Amendment Bill

  • The Constitutional Amendment Bill must be passed in each house by a special majority (a majority of the total membership of the House + a majority of two-thirds of the members of the House present and voting).

More questions are coming soon. Join us on Whatsapp for latest updates: Join CivilsCracker on Whatsapp

Also Read in Indian Polity MCQs :

Indian Polity MCQs – 15 (Emergency Provisions)

Indian Polity MCQs and Mock Tests

Indian Polity MCQs – 15 (Emergency Provisions)

Emergency Provisions MCQs with answers and explanations for preparation of UPSC, BPSC, UPPSC and other State PSC Examinations

1. Emergency provisions are contained in which among the following parts of the constitution ?

(a) Part XVIII

(b) Part XVII

(c) Part XVI

(d) Part XV

Correct Answer: (a) Part XVIII

  • The Emergency provisions are contained in Part XVIII of the Constitution, from Articles 352 to 360.
  • These provisions have been added to the constitution to enable the Central government to meet any abnormal emergency situation and protect the sovereignty, unity, integrity and security of the nation.

2. How many types of emergencies have been envisaged under the Indian Constitution?

(a) Two

(b) Three

(c) Four

(d) One

Correct Answer: (b) Three

  • There are three types of emergencies which have been envisaged under the Indian constitution. 
  • The President can declare the following three types of emergencies: 
    • National emergency (under Article 352) 
    • State emergency (under Article 356) 
    • Financial emergency (under Article 360)

3. National emergency under article 352 is proclaimed in case of ?

(a) Armed rebellion

(b) External aggression

(c) War

(d)  All the above

Correct Answer: (d)  All the above

  • National emergency under article 352 is proclaimed in case of:
    • War
    • External aggression
    • Armed rebellion
  • When a national emergency is declared on the ground of ‘War’ or ‘External aggression’, it is known as ‘External Emergency’. 
  • When a national emergency is declared on the ground of ‘Armed rebellion’, it is known as ‘Internal Emergency’.

4. The first proclamation of emergency under article 352 was made by the President in which among the following year ?

(a) 1975

(b) 1971

(c) 1965

(d) 1962

Correct Answer: (d) 1962

  • First emergency under article 352 (National emergency) was proclaimed in India in 1962 during the Indo-China War. 
  • Similar declarations under article 352 were made by the President in 1971 during the Indo-Pak War and in 1975 on the suggestion of then prime minister Indira Gandhi.

5. Emergency under article 356 is imposed by which one of the following ?

(a) Prime minister

(b) Governor

(c) Vice-president’

(d) President

Correct Answer: (d) President

  • Emergency under article 356 is popularly known as ‘President’s Rule’.
  • It is imposed by the president in any state due to the failure of the constitutional machinery in that state.

6. Financial emergency is imposed under article?

(a) Article 354

(b).Article 365

(c) Article 367

(d) Article 360

Correct Answer: (d) Article 360

  • Financial emergency under Article 360 is proclaimed in case of threat to the financial stability or credit of India.
  • Financial emergency has never been imposed.

7. Consider the following statement :

  1. No Proclamation of Emergency can be made by the President of India unless the       Union Ministers of Cabinet rank, headed by the Prime Minister, recommended to him, in writing, that such a Proclamation should be issued.
  2. The President of India must issue a Proclamation of Revocation of Emergency any time that the Lok Sabha passes a resolution disapproving the proclamation or its continuance.

Which of the statements given above is/are correct ?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Correct Answer: (c) Both 1 and 2

  • According to Article 352, the President shall not issue a Proclamation unless the decision of the Union Cabinet (the Council consisting of the Prime Minister and other Ministers of Cabinet rank appointed under article 75) that such a Proclamation be issued has been communicated to him in writing. 
  • Every Proclamation issued under this article shall be laid before each House of Parliament.
  • The Proclamation shall cease to operate at the expiration of one month unless before the expiration of that period it has been approved by resolutions of both Houses of Parliament with special majority(two-thirds of the members of that
  • house present and voting).
  • If approved by both the houses of Parliament, the emergency continues for six months, and can be extended to an indefinite period with an approval of the Parliament for every six months.

8. The President of India can issue a proclamation of national emergency under article 352:

(a) On the advice of the Prime Minister

(b) On the advice of the Council of Ministers

(c) In his own discretion

(d) When the decision of the Union Cabinet to issue such proclamation has been communicated to him in writing

Correct Answer: (d) When the decision of the Union Cabinet to issue such proclamation has been communicated to him in writing

  • According to Article 352, the President shall not issue a Proclamation unless the decision of the Union Cabinet (the Council consisting of the Prime Minister and other Ministers of Cabinet rank appointed under article 75) that such a Proclamation be issued has been communicated to him in writing. 
  • In 1975, the then Prime Minister, Indira Gandhi advised the president to proclaim emergency without consulting her cabinet. 
  • Hence, 44th Amendment Act of 1978 introduced this safeguard to eliminate any future possibility of the prime minister alone taking a decision to impose emergency on his whims without consulting the cabinet.

9. Which among the following amendment acts made significant changes to the emergency provisions of the constitution ?

(a) 44th Amendment Act

(b) 1st Amendment Act

(c) 24th Amendment Act

(d) 42nd Amendment Act

Correct Answer: (a) 44th Amendment Act

  • 44th Amendment Act made the following changes in the emergency provisions of the constitution :
    • Enabled the president to limit the operation of a National emergency to a specific part of India.
    • Substituted the words ‘Armed rebellion’ for ‘Internal disturbance’.
    • Added the requirement of cabinet approval in writing for the proclamation of emergency
    • Deleted the provision which made the declaration of a National Emergency immune from judicial review(Which was added by 38th Amendment Act of 1975).
    • Reduce the time required to approve the emergency by Parliament from Two months to one month
    • Added a provision for a periodical parliamentary approval every six months for the continuation of emergency.
    • Changed the majority required to approve the proclamation of emergency from Simple Majority to Special Majority.
    • Added a provision that the President must revoke the emergency if the Lok Sabha passes a resolution disapproving its continuation.

10. Initially, for how long President rule can be imposed in a state ?

(a) 6 months

(b) 9 months

(c) 12 months

(d) 15 months

Correct Answer: (a) 6 months

  • The President’s Rule under article 356 can be proclaimed on two grounds :
    • If the president is satisfied on receipt of a report from the governor or otherwise that a situation has arisen in which the Government in a state cannot be carried in accordance with the provisions of the Constitution.
    • Whenever a state fails to comply with or to give effect to any direction from the Centre.
  • A proclamation imposing President’s Rule must be approved by both the Houses of Parliament within two months from the date of its issue.
  • If approved by both the Houses of Parliament, the President’s Rule continues for six months. 
  • The President’s Rule can be extended for a maximum period of three years with the approval of the Parliament, every six months.

More questions are coming soon. Join us on Whatsapp for latest updates: Join CivilsCracker on Whatsapp

Also Read in Indian Polity MCQs :

Indian Polity MCQs – 14 (Parliament)

Indian Polity MCQs and Mock Tests

Indian Polity MCQs – 14 (Parliament)

Parliament MCQs with answers and explanations for preparation of UPSC, BPSC, UPPSC and other State PSC Examinations

1. Which of the following articles of the Indian Constitution deals with the Parliament of India ?

(a) Article 73

(b) Article 78

(c) Article 79

(d) Article 72

Correct Answer: (c) Article 79

  • Articles 79 to 122 in Part V of the Constitution deal with the organization, composition, duration, procedures, powers etc. of the Parliament of India.

2. Which of the following are not part of Parliament ?

(a) Council of States or Rajya Sabha

(b) House of the People or Lok Sabha

(c) President

(d) Attorney General of India

Correct Answer: (d) Attorney General of India

  • As per the Constitution, the Parliament of India consists of following three parts: 
    • The President
    • Council of States or Rajya Sabha
    • House of the People or Lok Sabha
  • The President is an important part of the Parliament as a bill passed by both the Houses of Parliament cannot become law without the assent of the President.
  • The Attorney General of India is the highest law officer of India and a chief legal advisor to the government of India. He is not part of the Parliament.

3. The maximum strength of the Rajya Sabha is fixed at: 

(a) 250

(b) 251

(c) 255

(d) 260

Correct Answer: (a) 250

  • The maximum strength of the Rajya Sabha is fixed at 250, out of which, 238 are to be the representatives of the various states and union territories (elected indirectly) and 12 are nominated by the President.
  • The Fourth Schedule of the Constitution deals with the allocation of seats in the Rajya Sabha to the states and union territories.
  • At present, the Rajya Sabha has 245 members.

4. Which of the following articles deals with the composition of the council of states ( Rajya sabha) and the manner of election of its members?

(a) Article 82

(b) Article 81

(c) Article 90

(d) Article 80

Correct Answer: (d) Article 80

  • Article 80 of the Constitution lays down the maximum strength of the Rajya Sabha at 250, out of which, 238 are to be the representatives of the various states and union territories (elected indirectly) and 12 are nominated by the President.
  • The Fourth Schedule of the Constitution deals with the allocation of seats in the Rajya Sabha to the states and union territories.
  • At present, the Rajya Sabha has 245 members.

5. The representatives of the state in the Rajya sabha are elected by which one of the following?

(a) Chief minister of the state

(b) Elected members of the state legislative assemblies

(c) Governor

(d) President

Correct Answer: (b) Elected members of the state legislative assemblies

  • The representatives of states in the Rajya Sabha are elected by the elected members of state legislative assemblies.
  • The election is held in accordance with the system of proportional representation by means of the single transferable vote.
  • The seats allotted to the states are not equal in the Rajya Sabha as they are alloted the basis of population.
  • In the USA, all states are given equal representation in the Senate irrespective of their population.

6. How many members are nominated by the President to the Rajya sabha?

(a) 20

(b) 18

(c) 12

(d) 15

Correct Answer: (c) 12

  • The President nominates 12 members to the Rajya Sabha from people who have distinguished knowledge or experience in art, literature, science and social service.

7. As per the constitution, The maximum strength of the Lok Sabha is ?

(a) 550

(b) 552

(c) 555

(d) 560

Correct Answer: (b) 552

  • The maximum strength of the Lok Sabha is fixed at 552. Out of this, 530 members are to be the representatives of the states, 20 members are to be the representatives of the union territories and 2 members are to be nominated by the president from the Anglo-Indian community.
  • At present, the Lok Sabha has 545 members.

8. Which among the following articles defines the Money Bill ?

(a) Article 110

(b) Article 111

(c) Article 112

(d) Article 113

Correct Answer: (a) Article 110

  • Only those financial bills which contain provisions exclusively on matters listed in article 110 of the constitution are called Money Bills.

9. First session of Lok Sabha was held in which among the following years ?

(a) 1950

(b) 1951

(c) 1952

(d) 1953

Correct Answer: (c) 1952

  • The first Lok Sabha was constituted on 17 April 1952 after India’s first general elections.
  • Its first session commenced on 13 May 1952.

10. Consider the following statements about the Constitution of India: 

  1. A Member of Parliament enjoys freedom of speech in the Parliament.
  2. The Constitution has vested the power to amend the Constitution in the Parliament.

Which of the statements given above is/are correct ?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Correct Answer: (c) Both 1 and 2

  • A Member of Parliament enjoys freedom of speech in the Parliament as a Parliamentary privilege.
  • The Constitution has vested in Parliament the power to amend the Constitution.

11. A person cannot be a member of both the Parliament and the state legislature at the same time. If a person is so elected, his seat in Parliament becomes vacant if he does not resign his seat in the state legislature within :

(a) 14 days

(b) 18 days

(c) 12 days

(d) 15 days

Correct Answer: (a) 14 days

  • A person cannot be a member of both the Parliament and the state legislature at the same time. If a person is so elected, his seat in Parliament becomes vacant if he does not resign his seat in the state legislature within 14 days.
  • If a person is elected to both the Houses of Parliament, he must intimate within 10 days in which House he desires to serve otherwise his seat in the Rajya Sabha becomes vacant.
  • If a sitting member of one House is also elected to the other house, his seat in the first House becomes vacant.

12. Who among the following presides over a joint setting of the two Houses of Parliament.

(a) Chairman of Rajya Sabha

(b) The Speaker of the Lok Sabha

(c) Prime Minister

(d) President

Correct Answer: (b) The speaker of the Lok Sabha

Powers/Responsibilities of the Speaker of the Lok Sabha:

  • He maintains order and decorum in the House.
  • He adjourns the House in absence of a quorum. 
  • He does not vote in the first instance however he can exercise a casting vote in the case there is a tie.
  • He presides over a joint sitting of the two Houses of Parliament. A joint sitting is summoned by the President. In case the Speaker is absent,  joint sitting is presided over by the deputy speaker.
  • He decides whether a bill is a money bill or not and his decision on this question is final.
  • He decides on the questions of disqualification of a member of the Lok Sabha, arising on the ground of defection under the provisions of the Tenth Schedule.
  • He appoints the chairman of all the parliamentary committees of the Lok Sabha and supervises their functioning.

13. The speaker of the Lok Sabha adjourns the House in absence of a quorum. Quorum is ?

(a) One-tenth of the total strength of the House

(b) One-fifth of the total strength of the House

(c) One-third of the total strength of the House

(d) Two-third of the total strength of the House

Correct Answer: (a) One-tenth of the total strength of the House

  • The quorum to constitute a meeting of the House is one-tenth of the total strength of the House.
  • The speaker of the Lok Sabha adjourns the House in absence of a quorum.

14. The speaker of the Lok Sabha gives his resignation to ?

(a) Chairman of Rajya Sabha

(b) Deputy Speaker of the Lok Sabha

(c) Prime Minister

(d) President

Correct Answer: (b) Deputy Speaker of the Lok Sabha

  • The Speaker is elected by the Lok Sabha from amongst its members.
  • The date of election of the Speaker is fixed by the President.
  • He can resign by writing to the Deputy Speaker.
  • Removal of the Speaker of the Lok Sabha 
    • He can be removed by a resolution passed by a majority of all then members of the Lok Sabha. 
    • Such a resolution can be moved only after giving an advance notice of 14 days. 
    • Such resolution of removal can be considered only when it has the support of at least 50 members of the house.
    • When a resolution for the removal of the Speaker is under process, the Speaker  can speak and take part in the proceedings of the House and also vote in the first instance, however, not in the case of an equality of votes(Which is generally the case while passing other bills).

15. Who among the following is the ex-officio Chairman of the Rajya Sabha ?

(a) Vice-President

(b) Deputy Speaker of the Lok Sabha

(c) Senior most member of the house

(d) President

Correct Answer: (a) Vice-President

  • The presiding officer of the Council of states(Rajya Sabha) is known as the Chairman. 
  • The vice-president of India is the ex-officio Chairman of the Rajya Sabha.
  • As a presiding officer, the powers and functions of the Chairman in the Rajya Sabha are similar to the Speaker of Lok Sabha.

More questions are coming soon. Join us on Whatsapp for latest updates: Join CivilsCracker on Whatsapp

Also Read in Indian Polity MCQs :

Indian Polity MCQs – 13 (Prime Minister and council of ministers)

Indian Polity MCQs and Mock Tests

Indian Polity MCQs – 13 (Prime Minister and council of ministers)

Prime Minister and council of ministers MCQs with answers and explanations for preparation of UPSC, BPSC, UPPSC and other State PSC Examinations

1. Which one of the following articles deals with the appointment of the Prime Minister and other ministers?

(a) Article 76

(b) Article 74

(c) Article 75

(d) Article 72

Correct Answer: (c) Article 75

  • Article 75 says that the Prime Minister shall be appointed by the president.
  • In accordance with the conventions of the parliamentary system of government, the President appoints the leader of the majority party in the Lok Sabha as the Prime Minister.

2. The Prime Minister is appointed by which one of the following ?

(a) Attorney general of India

(b) President

(c) Vice-president

(d) Chief justice of India

Correct Answer: (b) President

  • Article 75 says that the Prime Minister shall be appointed by the president.
  • In accordance with the conventions of the parliamentary system of government, the President appoints the leader of the majority party in the Lok Sabha as the Prime Minister.

3. In India, the Prime Minister remains in office so long as he enjoys the

(a) Confidence of armed forces

(b) Confidence of Rajya Sabha

(c) Confidence of Lok Sabha

(d) Support of the people

Correct Answer: (c) Confidence of Lok Sabha

  • The term of the Prime Minister is not fixed and he holds office during the pleasure of the president. 
  • As long as the Prime Minister enjoys the majority support in the Lok Sabha, he cannot be removed by the President. However, if he loses the confidence of the Lok Sabha, he must resign or the President can dismiss him.

4. The President can appoint only those persons as ministers who are recommended by : 

(a) Home minister

(b) Prime minister

(c) Attorney general

(d) Speaker of Lok Sabha

Correct Answer: (b) Prime minister

  • The Prime minister recommends persons who can be appointed as ministers by the president. 
  • The President can appoint only those persons as ministers who are recommended by the Prime Minister.
  • The Prime minister can also ask a minister to resign or advise the President to dismiss him in case of difference of opinion.

5. Who among the following shall communicate to the president all the decisions of the council of ministers under article 78 ?

(a) Home minister

(b) Prime minister

(c) Attorney general

(d) Vice-President

Correct Answer: (b) Prime minister

  • Prime minister is the principal channel of communication between the President and the council of ministers.
  • It is the responsibility of the prime minister to communicate to the President all decisions of the council of ministers relating to the administration of the affairs of the Union and proposals for legislation.

6. The president appoints Comptroller and Auditor General of India on the advice of : 

(a) Home minister

(b) Prime minister

(c) Attorney general

(d) Vice-President

Correct Answer: (b) Prime minister

  • Prime minister advises the president with regard to the appointment of important officials of the union like:
    • Attorney general of India
    • Comptroller and Auditor General of India
    • Chairman and members of the UPSC
    • Election commissioners, 
    • Chairman and members of the finance commission and so on.

7. The total number of ministers including the prime ministers should not exceed : 

(a) 20% members of the Lok sabha

(b) 10% members of the Lok sabha

(c) 25% members of the Lok sabha

(d) 15% members of the Lok sabha

Correct Answer: (d) 15% members of the Lok Sabha

  • The total number of ministers, including the Prime Minister should not exceed 15% of the total strength of the Lok Sabha.
  • This provision was added by the 91st Amendment Act of 2003.

8. The council of ministers are collectively responsible to which among the following ?

(a) Attorney general of India

(b) President

(c) Lok Sabha

(d) Rajya Sabha

Correct Answer: (c) Lok Sabha

  • As per Article 75 of the constitution, The council of ministers are collectively responsible to the Lok Sabha.
  • They work as a team and swim or sink together.
  • When a no-confidence motion is successfully passed in the Lok Sabha the whole council of ministers including those ministers who are from the Rajya Sabha need to resign.

9. A person can remain a minister without being a member of the Parliament (either house) for a maximum period of ?

(a) 6 months

(b) 3 months

(c) 12 months

(d) 1 month

Correct Answer: (a) 6 months

  • A minister who is not a member of the Parliament (either house) for any period of six consecutive months shall cease to be a minister.
  • A person who is not a member of either House of Parliament can also be appointed as a minister. But, within six months, he must become a member (either by election or by nomination) of either House of Parliament, otherwise, he ceases to be a minister.
  • A minister who is a member of one House of Parliament can speak and take part in the proceedings of the other House also, but he can vote only in the house of which he is a member.

10. In the union council of ministers, which among the following is not a category of ministers ?

(a) Cabinet Ministers

(b) Ministers of State

(c) Deputy Ministers

(d) Independent Minister

Correct Answer: (d) Independent Minister

  • The union council of ministers consists of the following three categories of ministers:
    1. Cabinet ministers – Head important ministries of the Central government
    2. Ministers of state – Either be given independent charge of ministries/ departments or can be attached to cabinet ministers.
    3. Deputy Ministers – Attached to the cabinet ministers or ministers of state and assist them in their work.
  • The Prime Minister heads all the ministers.

More questions are coming soon. Join us on Whatsapp for latest updates: Join CivilsCracker on Whatsapp

Also Read in Indian Polity MCQs :

Indian Polity MCQs – 12 (Vice-President)

Indian Polity MCQs and Mock Tests

Indian Polity MCQs – 12 (Vice-President)

Vice-President MCQs with answers and explanations for preparation of UPSC, BPSC, UPPSC and other State PSC Examinations

1. Which of the following articles deals with the election of the Vice-president ?

(a) Article 64

(b) Article 68

(c) Article 66

(d) Article 62

Correct Answer:(c) Article 66

  • The Vice-President occupies the second highest office in the country.
  • Article 66 deals with the election of the Vice-president of India.
  • The Vice-President, like the president, is elected not directly by the people but by the method of indirect election.
  • He is elected by the members of an electoral college consisting of the members of both Houses of Parliament

2. Who among the following takes part in  the election of the Vice-president of India?

  1. Elected members of Lok Sabha
  2. Nominated members of Rajya Sabha
  3. Elected members of State legislative assemblies

(a) 1 Only

(b) 1 and 2 Only

(c) All of the above

(d) None of the above

Correct Answer: (b)1 and 2 Only

  • Both elected and nominated members of the Parliament(Lok Sabha + Rajya Sabha) take part in the election of the Vice-president (in the case of the president, only elected members).
  • Members of the state legislative assemblies do not take part in the election of the Vice-president (in the case of President, the elected members of the state legislative assemblies are included).

3. To be eligible for election as Vice-President, a person should fulfill which among the following qualifications ?

  1. He should be a citizen of India.
  2. He should have completed 35 years of age.
  3. He should be qualified to be elected as a member of the Rajya Sabha.

(a) 1 Only

(b) 1 and 2 Only

(c) All of the above

(d) None of the above

Correct Answer: (c) All of the above

  • To be eligible for election as Vice-President, a person:
    • Should be a citizen of India.
    • Should have completed 35 years of age.
    • Should be qualified for election as a member of the Rajya Sabha.
    • Should not hold any office of profit under the Union government or any state government

4. Who can remove the Vice-President from his office?

(a) President

(b) Prime minister

(c) Parliament

(d) Legislative assemblies of the state

Correct Answer: (c) Parliament

  • The Indian Parliament has the power to remove the Vice President of India.
  • Vice-President can be removed by a resolution passed by a majority of all the then members of the Rajya Sabha and then agreed to by the Lok Sabha.
  • The resolution should be passed in the Rajya Sabha by an effective majority and in the Lok Sabha by a simple majority. 
  • This resolution can be introduced only in the Rajya Sabha and not in the Lok Sabha.

5. The term of office of the Vice-president is as follows?

(a) 6 years

(b) 4 years

(c) 7 years

(d) 5 years

Correct Answer: (d) 5 years

  • The Vice-president is elected for a period of 5 years.
  • However, he can resign from his office at any time by addressing the resignation letter to the President.

6. The Vice-President is the Ex-Officio Chairman of the ?

(a) Rajya Sabha

(b) Lok Sabha

(c) Planning Commission

(d) National Development Council

Correct Answer: (a) Rajya Sabha

  • The Vice-President is ex-officio Chairman of the Rajya Sabha.
  • He acts as President when a vacancy occurs in the office of the President due his resignation, impeachment, death or otherwise.
  • He can act as President only for a maximum period of six months within which a new President has to be elected.

7. What is the minimum age prescribed by the Constitution of India for a candidate to be elected as Vice-President of India?

(a) 18 years

(b) 25 years

(c) 30 years

(d) 35 years

Correct Answer: (d) 35 years

  • Minimum age for a candidate to be elected as Vice President of India- 35 years
  • Minimum age for a candidate to be elected as MLA- 25 years
  • Minimum age for a candidate to be elected as member of Lok Sabha-25 years
  • Minimum age for a candidate to be elected as member of Rajya Sabha-30 years
  • Minimum age for a candidate to be elected as MLC- 30 years

8. Who is competent to dissolve the Rajya Sabha?

(a) The Chairman of Rajya Sabha

(b) The President

(c) The joint session of Parliament

(d) None of these

Correct Answer: (d) None of these

  • Rajya Sabha is a permanent house hence can not be dissolved. Every second year, one-third of its members retire. For the vacant seats, fresh elections take place. 
  • Rajya Sabha is the second chamber of the parliament and represents the states and union territories of the nation. 
  • It is empowered to protect the interests of the states and union territories in the matters discussed in the Parliament.

9. The oath of office to the Vice-President is administered by ?

(a) Chief Justice of India

(b) Prime Minister

(c) President

(d) None of the above

Correct Answer: (c) President

  • Before entering upon his office, the Vice-President takes oath:
    • To bear true faith and allegiance to the Constitution of India
    • To faithfully discharge the duties of his office
  • The oath of office to the Vice-President is administered by the President or some person appointed on that behalf by him.

10. Who was the first Vice-President of India?

(a) Dr. Sarvepalli Radhakrishnan

(b) G.S. Pathak

(c) B.D. Jatti

(d) Krishna Kant

Correct Answer: (a) Dr. Sarvepalli Radhakrishnan

  • Sarvepalli Radhakrishnan was the first Vice President of India (1952–1962).
  • He was also the second President of India from 1962 to 1967. 
  • His birthday is celebrated as Teachers day in India.

More questions are coming soon. Join us on Whatsapp for latest updates: Join CivilsCracker on Whatsapp

Also Read in Indian Polity MCQs :

error: Content is protected !!

Join us on WhatsApp

We are adding new Notes, Chapterwise MCQs, Quizzes, Previous Years Questions everyday